Witamina B12

Witamina B12 – najnowsze z przeprowadzonych badań odnośnie do witaminy B12, przyczyniły się do konieczności zupełnie nowego spojrzenia na sporo kwestii z nią powiązanych. Chodzi tutaj głównie o zapotrzebowanie oraz zalecone przez specjalistów dawki, zapobieganie czy leczenie niedoborów.

Dlaczego witamina B12 jest taka ważna dla naszego organizmu?

Witamina B12 nazywana także kobalaminą, może zostać uznana za unikatową z różnych powodów. Jej chemiczna struktura, jest zdecydowanie największa spośród wszelkich witamin. Zawiera ona także jako jedyna minerał kobalt. Witaminę tę produkują mikroorganizmy, takie jak chociażby bakterie. Witamina B12 będzie niezbędna chociażby celem wytworzenia nukleinowych kwasów (DNA oraz RNA), syntetyzowania mieliny (osłonki znajdującej się na włóknach nerwowych), produkowania ciałek krwi czy też syntetyzowania niezbędnej nam do życia energii.

Niedobory witaminy B12

Niedobory witaminy B12, są jednymi z najbardziej popularnych niedoborów odżywczych związków na całym świecie. Można wymienić dwie najważniejsze przyczyny jej niedoborów: niedostateczną absorpcję oraz niedostateczne spożycie. Naturalnie witaminę B12 znajdziemy nie tylko w mięsie, ale również w produktach pochodzenia zwierzęcego. Natomiast roślinne produkty jej nie zawierają chyba, iż wybrany produkt wzbogacono o tę witaminę. Z tego względu wegetarianie oraz osoby spożywające nie duże ilości mięsa, jak i innego rodzaju produktów odzwierzęcych, zostają narażone na jej niedobory. Niedobory mogą także powstawać u tych osób, które znajdują się w czasie zwiększonego zapotrzebowania na wymienioną witaminę (na przykład w okresie ciąży). Niedobory na skutek nieodpowiedniego procesu wchłaniania powstają u starszych osób, u osób po operacjach w obrębie pokarmowego układu, jak również u osób mających zaburzenia gastryczne, u osób biorących metforminę oraz pozostałe leki, takie jak chociażby podawane w przypadku nadkwasoty, u osób mających kłopoty z tarczycą, jak i u kobiet używających doustnych środków antykoncepcyjnych.

Niedobory witaminy B12 a wegetarianizm

Niedobory witaminy B12 wśród osób preferujących dietę bezmięsną, zależne są od typu spożywanych przez nich posiłków. Prawie każde badanie, w którym był mierzony poziom witaminy B12 wśród wegetarian pokazało, iż weganie posiadali najniższy jej poziom. Nie tylko weganie, ale również lakto-owo-wegetarianie pozsiadali niższy poziom, aniżeli osoby spożywające produkty mięsne. Na podstawie takich badań wywnioskować możemy, iż minimum 50-60 procent lakto-wegetarian ma niedobory, a wypadku wegan niedobory sięgają nawet do 90 procent. Pośród wegetarian panie w ciąży, jak i osoby w podeszłym wieku miały zdecydowanie największy niedobór.

Niedobory u starszych osób

Niedobory tej witaminy u osób w podeszłym wieku, są rezultatem nieodpowiedniej absorpcji. Ocenia się, iż około 20-40 procent osób w wieku powyżej 65 lat, ma niedobory witaminy B12. Ryzyko rośnie razem z wiekiem, jak również u osób, które zażywają środki na nadkwasotę. Dlatego zalecane jest, aby osoby po 50-tce brały codziennie suplementy zawierające wymienioną witaminę, bez względu na sposób odżywiania. Osoby mające niedobory witaminy B12, są nierzadko nieodpowiednio diagnozowane. Zwykle tyczy się to chorujących na demencję, stwardnienie rozsiane, neuropatię cukrzycową, autyzm, chorobę Wilsona, jak i mających rzadkie postaci neuronalnej degeneracji.

Jakie mogą być objawy niedoboru witaminy B12?

Witamina B12Symptomy niedoborów witaminy B12, mogą zostać podzielone na co najmniej kilka kategorii: ustne, psychiatryczne, neurologiczne, hematologiczne, dermatologiczne, jak i tak zwane rzadkie objawy. Poważne symptomy tyczyć się mogą ciąży oraz płodności. Będą to wrodzone wady, takie jak spodziectwo (wady w obrębie cewki nerwowej) czy wady cewy nerwowej (bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa). Chociaż w przypadku wielu osób mających niedobory witaminy B12, objawy nie są manifestowane w sposób kliniczny, nie oznacza wcale braku ich obecności. Nie każdy objaw będzie się ujawniał w sposób możliwy do klinicznej oceny. Na przykład niedobory witaminy B12 stanowią czynnik ryzyka niewielkiej gęstości kości oraz wzrastania ryzyka ewentualnych złamań. tak samo, niedobory tejże witaminy powiązane są z ubytkami w słuchu, a także z ryzykiem rozwijania się chorób w obrębie układu naczyniowo-sercowego, a tym bardziej ryzyka powstania udaru mózgu. U pań będących w ciąży, niedobory tej witaminy mogą nawet utrudniać donoszenie ciąży. Najczęściej spotykanymi przypadkami niedoborów witaminy B12, będą te u niemowląt oraz małych dzieci. Zostało opublikowanych sporo opisów przypadków niedoborów witaminy B12 u dzieci urodzonych przez kobiety wegetarianki, jak i matki weganki karmione dietą wegańską czy wegetariańską. Niemowlęta oraz małe dzieci diagnozuje się nierzadko dosyć późno i przy uszkodzeniu układu nerwowego. Dzieci są diagnozowane na tyle późno, iż zdąży u nich dojść do rozwoju objawów do takiego stopnia, iż w wieku 1 czy 2 lat, nie będą mogły siedzieć samodzielnie, jeść, a nawet i uśmiechać się.